Dnia 07 grudnia br. w siedzibie Zachodniopomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach odbył się kolejny „Festiwal Tradycyjnych Potraw Wigilijnych”. Dyrektor Adam Kalinowski w imieniu organizatora przywitał wszystkich zaproszonych gości i uczestników spotkania. Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego reprezentował Wicemarszałek Jarosław Rzepa.
Rok rocznie tego typu spotkanie jest doskonałą formą przekazywania kolejnym pokoleniom bogactwa tradycji wsi polskiej, kulinarnej sztuki ludowej oraz dziedzictwa kulinarnego i zwyczajów naszego regionu. Również i tegoroczne spotkanie w ramach Festiwalu Tradycyjnych Potraw Wigilijnych pozwoliło uczestnikom dzielić się własnymi przeżyciami świątecznymi związanymi z tradycjami bożonarodzeniowymi, dzielić się legendami i obrzędami świątecznymi czy zwyczajami podkreślającymi naszą tożsamość i umiłowanie tradycji. Spotkanie w Barzkowicach służyło wzajemnym rozmowom pomiędzy uczestnikami wśród których byli m.in. przedstawiciele producentów rolnych, producenci potraw i produktów tradycyjnych, wyrobów rękodzieła, animatorów życia na obszarach wiejskich, przedstawicieli kół gospodyń wiejskich oraz przedstawiciele lokalnych grup działania z terenu województwa zachodniopomorskiego. Obecni byli: Ireneusz Kostka (Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Lider Pojezierza” z Barlinka), Małgorzata Krysiak (Stowarzyszenie Wiejska Inicjatywa Rozwoju Lokalna Grupa Działania „WIR”), Bożena Zarecka (Stowarzyszenie LGD „CIW-Centrum Inicjatyw Wiejskich”). Nasze Stowarzyszenie LGD POJEZIERZE RAZEM reprezentował Dariusz Siubdzia.
Podczas tegorocznego spotkania dla uczestników była przygotowana również prelekcja pt.: „Tradycje kulinarne elementem dziedzictwa kulinarnego wsi”. Wśród licznie wystawianych i prezentowanych produktów i potraw tradycyjnych, które zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych podczas spotkania i festiwalu wigilijnego można było dostrzec reprezentantów z obszaru Powiatu Szczecineckiego. Były to następujące wyroby: „Chleb gwdowski” i „Paszteciki gwdowskie” Państwa Danuty i Lecha Szlaz, „Krówka szczecinecka” czy „Sielawa wędzona z Pojezierza Drawskiego” wpisana przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Rybacka „Partnerstwo Drawy” w Szczecinku.
Jak można było zauważyć podczas spotkania tego typu wydarzenia pielęgnujące wartości i tradycje obecnie przeżywają swój rozkwit i prawdziwy renesans, a produkty i potrawy kulinarne z emblematem wpisu na Listę Produktów Tradycyjnych wypełniają coraz liczniej nasze stoły wigilijne.
Podczas spotkania uczestnikom w biesiadowaniu i wspólnym i przeżywaniu tradycji świąt bożonarodzeniowych towarzyszyła Kapela Ludowa „Pyrzyczanie”.
Atmosfera spotkania podkreślała i odzwierciedlała czas adwentu, oczekiwania, refleksji i zadumy oraz radość wspólnego kolędowania i wspólnego przeżywania tego magicznego i tajemniczego okresu.
Tekst i zdjęcia: Dariusz Siubdzia, Biuro LGD POJEZIERZE RAZEM