Dnia 20 września b.r. w czasie targów Smaki Regionów zostały wręczone Kulinarne Perły oraz Klucze do Polskiej Spiżarni, czyli nagrody XV edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” Poznań 2015. Najlepsze tradycyjne, regionalne i lokalne produkty oraz dania otrzymały statuetkę „Perła 2O15”.
Zostały również wręczone „Klucze do Polskiej Spiżarni” – prestiżowa nagroda dla osób, organizacji, instytucji zasłużonych w promocji produktów tradycyjnych. Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Miło nam poinformować, że wśród laureatów znalazł się Dariusz Siubdzia, dyrektor biura LGD POJEZIERZE RAZEM.
Nagrody wręczali:
- Zofia Szalczyk Przedstawiciel MRiRW, Podsekretarz Stanu w MRiRW,
- Krzysztof Grabowski, Przedstawiciel UMWW, Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego,
- Jerzy Waldemar Kotlęga, Przedstawiciel Województwa Zachodniopomorskiego, Radny Sejmiku WZ, Wiceprzewodniczący Sejmiku WZ.
Laury dla Zachodniopomorskiego podczas tegorocznych Targów Smaki Regionów:
• Perły 2015:
a) w kategorii „Produkt”: - Lidia Ordysińska za serek kozi, - PPH TAST Jan Tabiński za pierniki szczecińskie.
b) w kategorii „Potrawa”: - Hotel Park, Tomasz Madera, Michał Wernio za paprykarz szczeciński z sielawy.
• „Klucze do Polskiej Spiżarni” 2015:
- Dariusz Jan Siubdzia, dyrektor biura Lokalna Grupa Działania POJEZIERZE RAZEM,
- Bożena i Ryszard Jaszczowscy, prywatni wytwórcy produktów tradycyjnych.
Nagroda „Klucz do Polskiej Spiżarni” – Wzorem lat ubiegłych, Kapituła Krajowa podczas Targów POLAGRA-FOOD w Poznaniu tradycyjnie wybiera laureatów „Klucza do Polskiej Spiżarni”, przyznawanego osobom szczególnie zasłużonym w regionach dla wspierania kulinarnego dziedzictwa, promocji i budowy rynku produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych. Jest to niewątpliwie jedna z najbardziej prestiżowych nagród wręczana za promowanie produktów lokalnych i tradycyjnych. Fundatorem statuetki jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, która w ramach ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”, oprócz nagród honorowych „Klucz do Polskiej Spiżarni”, wybrała także najlepsze produkty żywnościowe i potrawy regionalne. Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną – to podróż po smakach regionów która trwa już piętnasty rok. Głównym celem konkursu jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Ważne by znaleźć i zachować wartość narodowych specjałów, zanim odejdą w zapomnienie, wyparte przez „szybką” przemysłową żywność. Istotne także jest w tym wszystkim zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich, zwłaszcza tych o niekorzystnych warunkach gospodarowania, do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu, a także – po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej – przygotowanie ich, jako producentów do ubiegania się o ochronę zgodną z ustawodawstwem unijnym. Obok głównego celu, który leży u podstaw organizowania tego typu konkursu, jakim jest identyfikacja regionalnych produktów oraz ich promocja, istotnym stało się przygotowanie ich producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności, zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym. Ideą konkursu jest też zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich, zwłaszcza tych o niekorzystnych warunkach gospodarowania, do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu. Konkurs ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych, spełniający kryteria konkursowe. Organizatorem centralnym Konkursu, odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego. Podstawowe informacje na temat produktu tradycyjnego oraz na temat wpisu produktów na Listę Produktów Tradycyjnych (LPT) znajdą Państwo na stronach Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego: http://www.wrir.wzp.pl/biuro-rolnictwa-i-rozwoju-wsi/podstawowe-informacje oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi: http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych
Biuro LGD POJEZIERZE RAZEM .