7 lutego 2017 r. w gospodarstwie agroturystycznym zlokalizowanym w Gwdzie Wielkiej prowadzonym przez Państwa Danutę i Lecha Szlaz gościli uczniowie klasy II technikum żywienia i usług gastronomicznych Zespołu Szkół Nr 6 im. St. Staszica w Szczecinku. Celem wizyty było poznanie produktów regionalnych i tradycyjnych oraz uczestnictwo w warsztatach wypieku chleba na zakwasie.
Opiekę nad młodzieżą podczas warsztatów sprawowała Pani Izabela Romaniuk, nauczyciel przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Nr 6 im. St. Staszica w Szczecinku.
Z ramienia LGD POJEZIERZE RAZEM poczynaniom młodzieży w warsztatach wypieku chleba, a tym samym warsztatach kultywowania tradycji kulinarnych przyglądał się Dariusz Siubdzia.
Nas, jako LGD, ogromnie cieszy fakt, że temat tożsamości lokalnej społeczności, temat zachowania tradycji i ocalenia od zapomnienia oraz pielęgnacji i kultywowania wartości rodzinnych jest coraz bardziej dostrzegany przez młodzież szkolną.
Rozpoczynając warsztaty Pani Danuta przedstawiła historię chleba gwdowskiego, którego tradycja sięga 1945 roku. Następnie każdy uczeń mógł uczestniczyć w procesie produkcji i wypieku chleba i być jego czynnym świadkiem. Pani Danuta wspomniała również o osiągnięciach i wyróżnieniach jaki jej rodzinne wyroby zdobywają, w tym poinformowała o uzyskaniu wpisów na Listę Produktów Tradycyjnych (LPT) przez ich dwa wyroby i produkty, tj.: chleb gwdowski i paszteciki gwdowskie.
Oczekując, aby ciasto chlebowe należycie wyrosło i było gotowe do dalszej obróbki termicznej, uczniowie wraz z Panią Danusią sporządzili wspólnie rogaliki z jabłkami. Każdy uczeń miał okazję samodzielnie formować kształtne rogale i obserwować ich wypiek. Największą radość sprawiła degustacja rumianych, pachnących cynamonem, ciepłych rogalików. Możemy zdradzić, że Pani Danuta Szlaz przy zaangażowaniu i współudziale naszego stowarzyszenia czyni starania, o wpisanie kolejnego swojego produktu na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa.
Chleb gwdowski podczas warsztatów był wypiekany w tradycyjnym piecu chlebowym, który obsługiwał Pan Lech Szlaz. Upieczone bochenki były przepiękne i bardzo apetyczne. Jeszcze ciepłe pieczywo uczniowie mogli zabrać ze sobą do domu.
LGD POJEZIERZE RAZEM pragnie wyrazić swą wdzięczność zarówno dla Państwa Szlaz za poświęcony czas i trud organizacji warsztatów wypieku chleba, jak i młodzieży szkolnej za udział, zainteresowanie i czynny udział.
W imieniu Państwa Szlaz pragniemy zaprosić kolejne grupy młodzieży, kolejne klasy szkół powiatu szczecineckiego do odwiedzin Gwdy Wielkiej i czynnego uczestnictwa w podobnych warsztatach wypieku chleba i produktów piekarniczych.
Tekst: Dariusz Siubdzia
Zdjęcia: Izabela Romaniuk