W dniu 6 grudnia uczniowie klasy I Technikum żywienia i usług gastronomicznych Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. W. Witosa w Boninie pod opieką pani Danuty Wronierskiej i pani Marzeny Diaczuk uczestniczyli w warsztatach pieczenia chleba metodą tradycyjną.
Warsztaty poprowadzili państwo Danuta Szlaz oraz Kamil Drewniak w siedzibie firmy „Chleb Gwdowski – Wyrób Tradycyjny Lech Szlaz” w Gwdzie Wielkiej. Chleb Gwdowski został w 2013 r. wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Uczniowie mieli niepowtarzalną okazję uczestniczenia w procesie wyrobu chleba od samego początku oraz możliwość stworzenia swojego własnego bochenka.
ZSCKR im. W. Witosa jest szkołą prowadzoną pod patronatem MRiRW i w tym roku obchodzi swoje 45-lecie.
Tekst i zdjęcia: Marlena Pianowska