Poniedziałek, 30 maja 2016 r. był dniem szkolenia dla wszystkich zainteresowanych wpisaniem produktów lokalnych oraz tradycyjnych na listę ministerialną. Szkolenie pt. „Uregulowania formalno-prawne dotyczące Listy Produktów Tradycyjnych” zostało przeprowadzone w Pensjonacie Agroturystycznym „KALINA” Państwa Kalińczak w miejscowości Komorze, Gmina Borne Sulinowo.
Organizatorami szkolenia byli: Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach oraz Wydział Rolnictwa i Rybactwa Urzędu Marszałkowskiego w Szczecinie. W porządku dnia znalazły się m.in. takie zagadnienia, jak:
1. Produkt jako element dziedzictwa kulturowego regionu /tradycja, pochodzenie, historia produktu;
2. Prezentacja, charakterystyka produktów tradycyjnych województwa zachodniopomorskiego;
3. Wniosek o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych;
4. Europejska Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Pomorze Zachodnie;
5. Zasady sprzedaży bezpośredniej z produkcji rolnej.
Prelegentami szkolenia byli: Agnieszka Kołodziej Główny Specjalista, Wydział Rolnictwa i Rybactwa UMWZ, biuro ds. rolnictwa, łowiectwa i rybactwa; Paulina Makatun-Hałas Podinspektor, Wydział Rolnictwa i Rybactwa UMWZ, biuro ds. rolnictwa, łowiectwa i rybactwa; Ryszard Jasiński Główny specjalista ODR Barzkowice oddział Koszalin oraz Iwona Karwowska Kierownik Kustosz Działu Etnografii Pomorza Muzeum Narodowego w Szczecinie. W szkoleniu wzięli udział m.in. podmioty wspierające starania wytwórców, producentów o wpisanie danego produktu na Listę Produktów Tradycyjnych, jak tez i bezpośrednio sami zainteresowani producenci produktów lokalnych, przedstawiciele Kół Gospodyń Wiejskich, czy tez mieszkańcy z terenu Powiatu Szczecineckiego. Z ramienia LGD POJEZIERZE RAZEM w szkoleniu brał udział Dariusz Siubdzia. Celem i założeniem strategicznym szkolenia było przybliżenie i upowszechnianie uczestnikom informacji na temat ubiegania się o wpis produktów i potraw lokalnych na Krajową Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz zagadnień związanych z członkostwem w Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego. Szkolenie cieszyło się ogromnym zainteresowaniem wśród lokalnej społeczności. LGD POJEZIERZE RAZEM z siedzibą w Szczecinku wierzy i ufa, że już w niedługim czasie poznamy efekty tego spotkania, którego owocami będą kolejne potrawy i produkty z terenu Powiatu Szczecineckiego wpisane wśród wielu set innych „apetycznych” ogólnopolskich produktów na wspomnianą już Listę Produktów Tradycyjnych prowadzona przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Pensjonat Agroturystyczny KALINA Komorze – więcej na: http://komorzekalina.eu/ .
Tekst i zdjęcia: LGD POJEZIERZE RAZEM w Szczecinku