Celem głównym projektu pn. „Słodkiego, miłego życia” było przede wszystkim podniesienie świadomości na temat zdrowia, konsekwencji spożywania zbyt dużej ilości cukrów w pożywieniu, nauka kuchni opartej o zamienniki cukru lub ich eliminacja.
Organizatorzy za cel postawili sobie pokazanie jak zmienić nawyki żywieniowe, zaprezentowanie praktycznych aspektów tradycji i spożywania miodu. Celem była również nauka nowych umiejętności, animacja czasu wolnego oraz integracja społeczna. W związku z tym, iż jest to temat ciekawy i bardzo aktualny, dużo osób cierpi na choroby metaboliczne, cywilizacyjne związane głównie ze złymi nawykami żywieniowymi, organizatorzy projektu wskazali potrzebę edukacji zdrowotnej w przystępny dla odbiorców sposób.
W ramach zadania zrealizowano szereg różnorodnych działań. Odbyły się trzy spotkania warsztatowe: kulinarne "Słodko bez cukru", które przeprowadził dietetyk kliniczny, osoba niezwykle doświadczona w przygotowaniu słodkich dań bez cukru, z wieloletnią praktyką w tym zakresie oraz świąteczne - wypiekanie pierników metoda tradycyjną z niezwykle utalentowana kulinarnie Katarzyną Jezierską, finalistką popularnego programu telewizyjnego MasterChef.
Zrealizowany został również wyjazd integracyjno-edukacyjny do Torunia do Muzeum Piernika, podczas którego uczestnicy wyjazdu mieli możliwość doświadczyć, w jaki sposób powstają prawdziwe pierniki. Zwieńczeniem projektu było spotkanie podsumowujące, podczas których podane zostały słodkie dania bez cukru.